
Şubat Ayı Kira artış oranı belli oldu..
Şubat ayı kira zammı, 3 Şubat 2025 tarihinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak olan enflasyon verileri ile netleşti.
Şubat ayı kira zammı, 3 Şubat 2025 tarihinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak olan enflasyon verileri ile netleşecek. Geçtiğimiz aylarda kaldırılan yüzde 25'lik kira zammı sınırı sonrası, kira artışları yeniden 12 aylık TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) ortalamasına göre belirleniyor. Peki, 2025 Şubat kira artış oranı ne kadar olacak? İşte detaylar...
ŞUBAT AYI KİRA ARTIŞ ORANI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?
Şubat 2025 kira zam oranı, 3 Şubat 2025 Pazartesi günü açıklandı. Ocak ayı enflasyon verileri sonrası belli olacak. TÜİK’in duyuracağı son 12 aylık TÜFE ortalaması, hem konut hem de işyeri kiralarında uygulanacak yeni tavan zam oranını belirlendi.
2025 OCAK KİRA ARTIŞI NE KADARDI?
Ocak ayında kira sözleşmesi yenilenen kiracılara uygulanan zam oranı yüzde 58,51 olarak belirlenmişti. Bu oran, 2024 yılı Aralık ayında açıklanan 12 aylık TÜFE ortalamasına dayanıyordu.
Aralık 2024 TÜFE verileri:
- Aylık enflasyon: yüzde 1,03
- Yıllık enflasyon: yüzde 44,38
- 12 aylık ortalama: yüzde 58,51
Bu kapsamda, Ocak ayında kira sözleşmesini yenileyen kiracılar yüzde 58,51 oranında zam ile yeni kira bedellerini ödemeye başladı.
ŞUBAT 2025 KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR OLACAK?
3 Şubat 2025 tarihinde açıklanacak TÜFE verileri, Şubat ayında uygulanacak yeni kira zam oranını yüzde 56,06 olarak belirlendi.
Tahmini Senaryolar:
- Enflasyonun artması halinde: Zam oranı yüzde 60’ı aşabilir.
- Enflasyonun düşmesi halinde: Zam oranı yüzde 50-55 aralığında olabilir.
KİMLER KİRA ZAMMI YAPMAK ZORUNDA?
Konut ve işyeri kira artış oranı, 12 aylık TÜFE ortalamasına göre belirlenirken, ev sahipleri bu oranın üzerinde bir artış yapamaz. Ancak daha düşük bir oran belirleme hakkına sahiptirler.
Ev ve işyeri kira sözleşmesi Şubat 2025'te yenilenenler yeni zamlı fiyat üzerinden ödeme yapacak.
Kira sözleşmesi devam edenler mevcut sözleşme şartlarına göre ödeme yapmaya devam edecek.
0 YORUM